Back

Scurt Istoric

Situat la extremitatea est-centrala a Romaniei, la confluenta Dunarii cu raurile Siret si Prut, judetul Galati are o suprafata de 4.466 km2 , ceea ce reprezinta 1,9 % din suprafata tarii. Judetul include patru localitati urbane ( municipiile Galati si Tecuci si orasele Tg. Bujor si Beresti ) si 56 comune cuprinzand 180 sate.Zona de confluenta intre Platoul Covurlui la nord ( 50% din suprafata judetului ), campiile Tecuci si Covurlui ( 34% ) si lunca Siretului inferior si a Prutului la sud ( 16% ), judetul Galati reprezinta o structura unitara din punct de vedere fizico-geografic.

La 1 ianuarie 1996, populatia judetului ingloba 643.000 de locuitori, ceea ce reprezinta 2,8% din totalul populatiei Romaniei (al noualea judet al tarii), din care 50,1% barbati si 49,9% femei, 60,4% locuind in mediul urban si 39,6% in mediul rural.

Judetul Galati are o clima blanda si este bogat in resurse naturale. Dovezi ale existentei sale de-a lungul timpului stau descoperirile arheologice care dateaza din paleolitic. Situat de-a lungul drumurilor comerciale europene, asezarea Mila 80 de pe Dunare, este multimilenara. Fortificatiile geto-dacice de la varsarea Siretului in Dunare, au fost transformate intr-un castrum militar si asezare civila. A fost nodul care a transmis civilizatia romana in Moldova si in tarile din nordul Marii Negre. Timp de secole, zona a fost traversata de drumurile comerciale romane si grecesti. Consolidarea autoritatii statale in Moldova in secolul al XV-lea, a transformat Galatiul intr-un oras-port, centru important economic si comercial - singurul port liber al Romaniei timp de multe secole.

Descriere Geografica

Situat in partea central-estica a tarii, la varsarea Siretului si Prutului in Dunare, judetul Galati ocupa o suprafata de 4.466 kmp, reprezentand 1,9 % din suprafata Romaniei. Judetul are 2 municipii Galati si Tecuci si 2 orase, Beresti si Targu Bujor, 56 de comune cu 186 de comune. Zona de legatura dintre Podisul Covurlui la nord (50% din suprafata judetului), Campia Tecuci si Covurlui (34%), si Lunca Siretului si Prutului (16%) la sud, asigura judetului o configuratie geografica coerenta. La 1 Ianuarie 1996, populatia numara 643.000 locuitori sau 2,8% din populatia totala a tarii (locul 9 pe tara din punct de vedere al populatiei). Stuctura populatiei judetului este urmatoarea: 50,1% barbati si 49,9 % femei; 60,4% populatie urbana si 39,6 % populatie rurala. Din punct de vedere al densitatii populatiei, judetul Galati se situeaza pe locul al treilea in tara cu 145 locuitori /kmp. Resedinta administrativa - Galati - este al 5-lea oras al tarii ca marime (329.300 locuitori) si cel mai mare port situat pe Dunarea maritima. Orasul Galati este situat la 130 km de tarmul Marii Negre si la aproximativ 250 km de Bucuresti (capitala Romaniei), Iasi, Ploiesti, Buzau, Constanta, Chisinau (Republica Moldava) si Odessa (Ucraina). Judetul Galati face parte din Regiunea de Dezvoltare a Sud-Estului (care include si judetele Vrancea, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea), EuroRegiunea Dunarea de Jos (impreuna cu districtele sudice ale Republicii Moldova si districtele vestice din Ucraina) si Zona Comerciala Libera Galati-Giurgiulesti-Reni.

Profilul Economic

Luand ca indicator produsele industriale, judetul Galati este cel de-al patrulea centru industrial al tarii ca marime. Structura principalelor ramuri industriale este urmatoarea:

     • industrie si constructii – 43%;
     • servicii – 38%; 
     • agricultura, silvicultura, exploatari forestiere – 19%.
Principalele sectoare industriale sunt metalurgia si constructiile navale. Metalurgia acopera 55,6% din productia de otel a Romaniei, 55% din productie fiind sub forma de produse laminate si 90,4% produse laminate la rece. Peste 50% din produsele metalurgice sunt exportate. Constructia navala este aici o industrie traditionala. La santierul naval se construiesc nave fluviale si maritime pana la 65.000 dwt. (nave container, mineraliere, remorchere si petroliere) cat si instalatii de foraj marin. Galati este una dintre cele mai mari conexiuni ale tarii fiind legat la coridoarele europene de transport: canalul Rhine-Main-Dunare care leaga Marea Nordului de Marea Neagra; legatura pe calea ferata este capabila sa faca trecerea de la standardul de cale ferata european la cel din tarile CSI, iar reteaua de drumuri nationale si judetene strabate intreg teritoriul judetului. Orasul-port Galati are patru porturi (unul pentru transport de persoane si trei pentru cargouri), cu o lungime de 6,5 km capabil sa primeasca vase pana la 30.000 dwt (max. 7,5 m adancime). In general, in porturi pot fi tranzitate 9.328.857 t de marfuri (dupa statistica din 1997).

Back